انجیر میوهای است که در قرآن کریم از آن به نیکی یاد شده و این کلام آسمانی، ارزش انجیر را نشان میدهد. دانش پزشکی، این واقعیت را از نظر علمی تأیید میکند که انجیر میوه باارزشی است و از لحاظ تأمین سلامتی برای همه ضروریست چرا که میوهای سرشار از منیزیم، پتاسیم، کلسیم و فسفر است و برای بهبود سردرد، دندان درد، تهوع، تب، نقرس، گوشدرد، سوختگی، معده درد و بیماریهای تنفسی توصیه میشود.
انجیر طبع گرم و تر دارد و تعرق بدن را زیاد کرده و به همین دلیل ادرار آور بوده و باعث کاهش حرارت بدن میشود. انجیر سدیم و چربی ندارد و مانند سایر میوهها بدون کلسترول است. همچنین باعث کاهش فشار خون میشود چون منبع خوب پتاسیم است.
انجیر، منبع خوبی از فیبرهای غذایی است و قند زیادی دارد و سرشار از پتاسیم، منیزیم، کلسیم، فسفر و ویتامینهای A،B،C است. انجیر از ضعف عضلات جلوگیری میکند چون طبق مطالعات افرادی که روزانه ۳ عدد یا بیشتر انجیر مصرف میکنند، ضعف و انحطاط عضلانی کمتری دارند. انجیر میوهای مملو از منیزیم است و برای هضم بهتر غذا و کمخونی مفید است. مصرف این میوه برای افراد دارای کلسترول بالا و کسانی که اسید اوریک بالا دارند نیز توصیه میشود.
یکی دیگر از خواص اعجابانگیز انجیر، تقویت مو و کمک به رشد موهای بدن است. امام رضا (ع) میفرماید که انجیر، مو را میرویاند. انجیر، نیروزا، مقوی نیروی جسمی، کمک کننده به هاضمه، ملین و تسکیندهنده تشنگی و حرارت است و شاید به همین خاطر است که امام رضا (ع) میفرماید: وَلایُحتاجُ مَعَهُ إِلی دَواءٍ؛ با وجود انجیر، دیگر شما احتیاجی به دارو ندارید.
همچنین امام رضا (ع) درباره خواص دیگر انجیر، آن را برای قولنج، مفید برشمردهاند. در این زمینه محمد بن عرفه میگوید: در روزگار امام رضا (ع) و مأمون، در خراسان بودم. یکبار از امام رضا (ع) پرسیدم: ای پسر پیامبر خدا، درباره انجیر چه میگویی؟ فرمود: «برای قولنج، سودمند است. آن را بخورید.».
در همین حال پزشکان در گذشته، یبوست که عامل بیماری بواسیر است را امالامراض یا مادر بیماریها نامیدهاند. پس اهمیت پیشگیری و درمان آن مشخص است.بهترین داروی آزمایش شده و خوش طعم در این زمینه، انجیر است چرا که فیبر موجود در انجیر، به عملکرد سالم روده کمک میکند و مانع بروز یبوست میشود. از این رو، در آموزههای طبی ائمه (ع) به نقل از پیامبراکرم(ص) آمده است که: «انجیر بخورید؛ چرا که اگر بنا بود بگویم میوهای از بهشت است، همین میوه را میگفتم زیرا میوهای است بدون هسته. آن را بخورید زیرا بواسیر را ریشهکن میسازد و برای نقرس، سودمند است.»
خلاصه آنکه انجیر مقوی نیروی جسمی، دارای طبیعت گرم، نیروزا، رفع کننده خشونت سینه، درد سینه، سرفه، مسکن حرارت و تشنگی و رفع کننده ورم طحال و مفید در معالجه بواسیر است. اما این همه درباره انجیر گفتیم تا شما را آگاه کنیم که هیچ شهرستانی در کشور به اندازه استهبان دارای انجیرستان نیست و به عبارت بهتر این شهر پایتخت انجیری ایران است.
البته اگر بخواهیم دقیق تر بگوییم باید عنوان کنیم که استهبان پایتخت انجیر دیم دنیا نیز هست زیرا شهرستان استهبان دارای ۲۳ هزار هکتار است که حدود ۱۸ هزار هکتار آن بارور و بقیه نهال است. این سطح وسیع باعث شده از انجیرستانهای استهبان به عنوان بزرگترین انجیرستان دیم جهان یاد شود. در این شهرستان نزدیک به ۱۷ هزار تن انجیر تولید میشود که حدود ۵۰ درصد کل تولید انجیر فارس بوده که خود استان سردمدار تولید این محصول در کشور است.
البته یک نکته دیگر هم باید درباره جایگاه انجیر استهبان در سطح دنیا گفت و آن وجود گونهای خاص از انجیر به نام این شهر است. درخت انجیر استهبان درختی است با برگهای زرد و پنجهای به رنگ سبز خاکستری که بلندی آن تا ۶ متر رسیده و در مناطق معتدله و گرمسیر کشت میشود. درخت این نوع انجیر که محصول آن درشت با درون تقریبا سرخ رنگ است معمولا از سال چهارم شروع به میوه دادن کرده و تا سن ۲۰ سالگی بارور میشود
منبع : باسپاس از ghanoondaily.ir