دستورالعمل حفظ و نگهداری باغات انجیر دیم شهرستان استهبان

بوستانی مدیر جهاد کشاورزی استهبان گفت: به منظور حفظ و نگهداری باغات انجیر دیم استهبان که سرمایه ملی و حاصل تلاش نسل های گذشته و حاضر است کمیته ای با حضور کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی فارس، کارشناسان جهاد کشاورزی استهبان، کارشناسان مرکز تحقیقات انجیر ، کارشناسان کلنیک های گیاه پزشکی و عده ای از باغداران با تجربه هر دو هفته یک بار در ۶۰ ساعت کاری به صورت مستمر تشکیل و با تکیه و تاکید بر حفظ دیم بودن باغات انجیر راه حل های علمی و عملی با استفاده از امکانات موجود در منطقه راهکارهایی را توصیه نموده اند که حاصل آن موارد ذیل می باشد:

۱-تاکید بر اصل دیم بودن باغات انجیر استهبان:با توجه به اینکه باغات انجیر دیم قدمت چندساله داشته و سازگاری این محصول با شرایط دیم و کمبود منابع آب از قدیم الایام در منطقه رایج بوده است لذا حفظ دیم بودن باغات موجود ضروری می باشد.

۲-در زمان خشکسالی، اصل حفظ خود درخت است نه محصول دهی آن:با توجه به نیاز آبی بالا در زمان تشکیل میوه و رسیدن آن ، ضروری است در سالهای خشک به منظور حفظ درخت بعنوان اصل سرمایه ، میزان گرده افشانی (بردهی) کاهش یابد.

۳-احداث، تکمیل و مرمت آبگیرهای اطراف درختان انجیر دیم:به منظور حفظ و ذخیره آب های حاصل از نزولات جوی و استفاده بهینه از روان آب های موجود ، تکمیل و مرمت آبگیرهای اطراف درختان انجیر دیم ضروری می باشد.

۴-در سالهای خشک و کم بارش ( زمانی که بارندگی تا آخر اسفند کمتر از ۲۰۰ میلیمترباشد) ، آبیاری تکمیلی باغات با تانکرهای آبرسان به ازاء هر درخت ۱۰۰۰ لیتر در یک نوبت از آخر اسفند ماه تا پایان اردیبهشت ماه صورت گیرد.

۵- آبیاری درختان در زمان رسیدن میوه به دلیل شیوع آفات بخصوص مگس ها و ترشیدگی میوه و بالا بودن میزان تبخیر و تعرق وهمچنین در فصل پاییز به دلیل تحریک رشد و عدم به خواب رفتن طبیعی درخت ، اکیدأ ممنوع می باشد.

۶- استفاده از انواع مالچ از جمله سنگ ریزه سایز بادامی، پوسته سخت بادام وکلش گندم (که انتخاب نوع مالچ بستگی به موجود بودن و قیمت آن از نظر باغدار دارد) در زیرسایه انداز و اطراف درختان انجیر با ضخامت حداقل ۷ سانتی متر  جهت حفظ رطوبت مناسب است.

۷-خاک دهی و تعویض خاک اطراف (در محل آبگیر) درختان انجیر دیم به منظور حفظ و ذخیره رطوبت و کمک به تغذیه درختان انجیر مناسب است.

۸-اجرای انواع هرس از جمله هرس شاخه های پیر و فرسوده ، حذف تنه های اضافی ، حذف پاجوش ها  وکاهش حجم سرشاخه های اضافی به منظور افزایش کیفیت میوه و حفظ درخت در زمان خشکسالی توصیه می شود.

۹-اجرای انواع هرس باعث افزایش نور گیری و هوادهی و در نتیجه کاهش فعالیت آفات(مگس ها وشته ها) در زمان رسیدگی میوه می گردد.

۱۰- کنترل آفات و بیماری‌ها به خصوص کنه تارتن انجیر به ویژه در سالهای خشکسالی توصیه می شود. عدم کنترل این آفت(کنه) باعث خزان زودرس درخت و افزایش تبخیر و تعرق از طریق مواجه شدن سر شاخه ها در برابر آفتاب و گرما و در نتیجه باعث زوال و از بین رفتن درختان می شود.

۱۱-سفید کردن تنه به منظور حفظ و دوام بیشتر تنه ها ، جلوگیری از آفتاب سوختگی و کاهش خسارت آفات از جمله پوستخوارها پیشنهاد می گردد.

۱۲-انجام عملیات شخم در اوایل بهار توسط خاکورز مرکب به منظور انجام سله شکنی، کنترل علف های هرز و حفظ ذخیره رطوبت خاک در باغات انجیر ضروری می باشد.

۱۳-قطع تدریجی آبیاری باغات انجیرکه در سالهای اخیر آبیاری شده اند بمنظورتغییر در رژیم آبیاری و برگشت به حالت دیم ، ضروری است.

۱۴-تثبیت و حفظ تولید محصول سالم ، استفاده از مزایای آن و فرهنگ سازی در استفاده از محصول سالم با استفاده از موارد قید شده توصیه می گردد.

۱۵-متناسب نمودن میزان بردهی (گرده افشانی) درهرسال با توجه به میزان بارندگی و وضعیت درختان انجیر به منظور حفظ درختان انجیر توسط باغداران ضروری می باشد.

منبع : وبسایت جهاد کشاورزی استهبان

Check Also

شهر خوبم ای استهبان من

‹‹استهبان من›› اندر این دنیای پرنقش و نگار هست شهری مملو از جنبش وکار آسمانی …

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1 × دو =